BEHANDELINGEN

 

TAALONTWIKKELING

Niet elk kind ontwikkelt zich op dezelfde manier of hetzelfde tempo, en hetzelfde geldt voor hun taal.

Sommige kinderen hebben moeite met het begrijpen van taal, slagen er niet of onvoldoende in om zich begrijpbaar uit te drukken. Mogelijk is er hier sprake van een taalontwikkelingsstoornis.

 

Andere kinderen beginnen op een iets latere leeftijd te spreken, hebben moeite met het vormen van correcte zinnen of blijven zich uitdrukken in korte woordjes. Hier kan een taalvertraging aan de oorzaak liggen.

 

Bij deze problematiek ga ik aan de slag via taaltherapie. Dit gebeurt op een speelse manier en op het niveau van het kind. De ouders worden heel vaak betrokken in de therapie. Hierbij maak ik gebruik van de principes van 'Taalmaatjes', een ouderprogramma waarbij de ouders op een laagdrempelige manier worden opgeleid tot co-therapeuten.

 

Tijdens de behandeling komen zowel de taalvorm, taalinhoud als taalgebruik aan bod. Deze therapie kan gestart worden vanaf de leeftijd van 2 jaar.

 

LEZEN, REKENEN EN SCHRIJVEN

Sommige kinderen hebben moeite met lezen, schrijven of rekenen en hebben een achterstand ten opzichte van hun leeftijdsgenootjes. Samen met de ouders en de leerkrachten gaan wij aan de slag tijdens de therapie.

 

We kunnen spreken van een leerstoornis indien er na minstens 6 maanden onvoldoende evolutie aanwezig is, ook na intensieve behandeling. Er mogen ook geen andere stoornissen aanwezig zijn die de problemen op vlak van leren kunnen beïnvloeden. Na testing kan de diagnose dyslexie, dyscalculie of dysorthografie gesteld worden.

 

ARTICULATIE

Soms hebben kinderen problemen bij het uitspreken of vormen van spraakklanken. Samen met de ouders leren we het kind de klanken correct uit te spreken op alle niveaus. Hierbij spreken we van fonetische problemen bij het kind.

 

Sommige kinderen kunnen klanken geïsoleerd wel correct uitspreken, maar slagen er niet in om deze klanken correct te gebruiken bij het vormen van woorden. Dan spreken we van fonologische problemen. Ook tijdens deze therapie gaan we samen met de ouders aan de slag om de klanken correct te leren uitspreken op alle niveaus.

 

AFWIJKENDE MONDGEDRAGINGEN

Afwijkend mondgedrag kan problemen veroorzaken bij de tanden en de kaakpositie van het kind. Voorbeelden hiervan zijn open mondgedrag, nagelbijten, knarsetanden, foute lip- en tonggewoonten, ... Binnen de logopedie wordt hiervoor orofaciale myofunctionele therapie (OMFT) opgestart. Deze therapie corrigeert deze foutieve mondgedragingen.

 

STUDIEBEGELEIDING

Naast de logopedische leerstoornissen (dyslexie, dyscalculie, dysorthografie) kunnen kinderen ook problemen ondervinden bij het studeren waardoor de schoolse prestaties tegenvallen. Kinderen kunnen hiervoor terecht bij mij. Tijdens deze begeleiding leren kinderen samenvattingen maken, studieplanningen opstellen, ...

 

EET- EN DRINKPROBLEMEN BIJ JONGE KINDEREN

Jonge zuigelingen en kinderen kunnen soms problemen ondervinden met eten en drinken. Dit beïnvloedt niet alleen de ontwikkeling van het kind, het zorgt ook voor druk bij de naaste omgeving. Ouders en verzorgers van zuigelingen en kinderen met eet- en drinkproblemen kunnen hiervoor bij mij terecht. Dit wordt ook wel prelogopedie genoemd. Deze problemen kunnen van allerhande aard zijn: problemen met borst- en/of flesvoeding, moeilijke overgang naar lepelvoeding en vaste voeding, kauwproblemen, problemen bij het drinken van een beker, moeilijke of eenzijdige eters, veelvuldig verslikken ...